Make your own free website on Tripod.com

    Engeland -   Roemenie

2:3 (2:1)
  Groep A
Di. 20 Juni 2000
Charleroi
20:45h
 
   
Goals: 0-1 Chivu (22), 1-1 Shearer (41), 2-1 Owen (45),
2-2 Munteanu (49), 2-3 Ganea (89)
Gele kaarten: Shearer (Eng), Chivu, Contra, Ilie, Filipescu, Petrescu (Roe)
Rode kaarten: -
Scheidsrechter:  Meier (Zwi)
Toeschouwers: 30.000

Engeland: Nigel Martyn, Gary Neville, Sol Campbell, Martin Keown, Philip Neville, David Beckham, Paul Ince, Paul Scholes (81. Dareth Southgate), Dennis Wise (76. Nick Barmby), Alan Shearer, Michael Owen (67. Emile Heskey).

RoemeniŽ: Bogdan Stelea, Iulian Filipescu, Gheorghe Popescu (32. Miodrag Belodedici), Cosmin Contra, Dan Petrescu, Constantin Galca (68. Laurentiui Rosu), Adrian Mutu, Dorinel Munteanu, Christian Chivu, Viorel Moldovan, Adrian Ilie (74. Ionel Ganea).


RoemeniŽ zorgt voor spectaculaire uitschakeling Engeland

20 juni - Als er ťťn ploeg aanspraak mag maken op de titel "Sensatie van het toernooi", dan is het wel RoemeniŽ. Niemand gaf meer een cent voor de kansen van de Oost-Europeanen en er werd gerekend op kwalificatie van Engeland of Duitsland voor de kwartfinales. Maar zoals het clichť zegt: Als er twee honden vechten om een been, gaat de derde er mee heen. In dit geval is dat het Roemeense team, dat door de 3-2 winst verder mag gaan in het toernooi.

En dat is zeker een verrassing, omdat het team van bondscoach Emerich Jenei geen gebruik kon maken van sterspeler Gheorghe Hagi. Na twee gele kaarten werd hij geschorst voor dit cruciale groepsduel met Engeland. Dat leek eerst een zware slag te worden voor het Roemeense team, omdat Hagi normaalgesproken elke aanval stuurt. Maar zeker in de beginfase bleek dat zijn schorsing het team juist kracht gaf, want met vervanger Adrian Mutu speelde RoemeniŽ veel gevarieerder en gevaarlijker.

Er was ook een behoorlijke tegenslag voor Engeland, want bondscoach Kevin Keegan moest de naam van keeper David Seaman op het wedstrijdformulier doorstrepen. Hij raakte geblesseerd tijdens de warming-up en werd in allerijl vervangen door reserve-keeper Nigel Martyn, die in de competitie speelt voor Leeds United. Martyn moest meteen vol aan de bak bij een vrije trap van Ilie. Door een indrukwekkende redding voorkwam hij een vroeg tegendoelpunt. In het Roemeense team trok Ajacied Christian Chivu de aandacht, want hij was de bewaker van sterspeler David Beckham. Na een kwartier leverde het de fanatieke Roemeen al een gele kaart op, omdat hij zijn tegenstander naar de grond trok.

Even later maakte Chivu echter veel indruk met een doelpunt, dat ingelijst mag worden. Hij leverde een voorzet af, die ingekopt leek te worden door Moldovan, maar via de paal draaide de bal in het Engelse doel. Terwijl de Engelse spelers steeds meer in de problemen kwamen tegen de flegmatieke Oost-Europeanen, maakte Chivu in het strafschopgebied een overtreding op aanvaller Ince. Voor de Zwitserse arbiter Meier reden om een penalty uit te delen.

De in eigen land zwaar bekritiseerde Alan Shearer had geen moeite met het benutten van deze buitenkans. De eerste helft leek uit te draaien op een 1-1 tussenstand, maar in blessuretijd sloeg Engeland weer toe. De kleine spits Michael Owen werd weggestuurd door Paul Scholes en hij passeerde doelman Stelea.

oor de 2-1 stand zag de situatie er voor Engeland bijzonder rooskleurig uit. De ploeg begon dan ook op hooghartige wijze aan de tweede helft. Dat gedrag werd meteen afgestraft door Dorinel Munteanu, die uithaalde vanaf de rand van het strafschopgebied. De gelijkmaker imponeerde het Engelse team niet, want de ploeg bleef spelen in een laag tempo. Ook de Roemenen deden dat, maar dat maakte deel uit van de sluipmoordenaarstactiek van bondscoach Jenei.

Langzamerhand werd de tegenstander in slaap gesust en de Engelse spelers maakten zich waarschijnlijk al op voor het grote feest na afloop. Totdat verdediger Philip Neville een overtreding maakte op Moldovan. Ook nu wees scheidsrechter Meier onverbiddelijk naar de strafschopstip. Ganea benutte de strafschop en daarmee zorgde hij voor de uitschakeling van het Engelse team. RoemeniŽ kan zich tot ieders verrassing opmaken voor de kwartfinale tegen ItaliŽ.