Make your own free website on Tripod.com

Opening in teken van vriendschap en tolerantie

10 juni - Het Europees Kampioenschap voetbal is officeel van start gegaan. In het Koning Boudewijn stadion in Brussel vond zaterdagavond, voorafgaande aan de wedstrijd tussen België en Zweden, de openingsplechtigheid plaats. De ceremonie stond in het teken van vriendschap en tolerantie, weergegeven in een verhaal over een klein jongetje dat droomt over een carrière als profvoetballer.

De opening van het EK werd wereldwijd bekeken door meer dan 1 miljard kijkers. Het publiek werd meegenomen in de wereld van een klein jongentje dat voetballer wil worden. Grote zwevende figuren passeerden de revue, waaronder een reus van meer dan 15 meter en een enorme voetbal. De Belgische groep Hooverphonic zorgde voor de muzikale inbreng.

De opening werd afgesloten met het loslaten van vierduizend witte ballonnen in het stadion. Belgische en Nederlandse jongeren hebben aan elke ballon een boodschap over vrede gehangen.

De regie was in handen van de Luc Petit. De Fransman maakte onder meer naam door shows die hij samen met Jean-Micheal Jarre opzette. Tegenover de Belgische krant de Standaard verklaarde Petit voor veel wit en lichte figuren te hebben gekozen om juist het contrast te zoeken met alle onheilsberichten van de voorbije dagen. 'Onze ceremonie gaat over vriendschap en tolerantie,' zo zei hij.