Make your own free website on Tripod.com

Doek valt voor Talan

27 mei - Het cynisme droop ervan af bij Jeffrey Talan. "Ik ga nu op vakantie, want die had ik gelukkig nog niet geannuleerd." Maar wat had de Katwijker deze zomer graag met Oranje in het vakantiepark in Hoenderloo verbleven in plaats van privé met z'n vriendin op stap te gaan. De rechterspits is de eerste afvaller in de selectie voor het Nederlands elftal voor EURO 2000. De linkerachillespees zal niet op tijd genezen zijn om op het EK in actie te kunnen komen. Vandaar dat bondscoach Frank Rijkaard de knoop gisteren doorhakte. Jeffrey Talan liep de blessure op in de laatste competitiewedstrijd van Heerenveen tegen De Graafschap.

Frank Rijkaard, die geen vervanger zal oproepen, zei niets anders te kunnen besluiten. "Toen ik het woord forceren hoorde, wist ik dat het geen zin meer had. Jeffrey had zelfs last bij het lopen. Zo'n blessure moet je zorgvuldig laten genezen, want ik wil Talan graag nog meer prachtige wedstrijden zien spelen in z'n carrière."

Jeffrey Talan, zittend in de kantine van Blauw Zwart achter een flesje cola, zei het verschrikkelijk jammer te vinden dat hij moet afhaken. "Het is moeilijk, maar tegelijkertijd had ik dit wel een beetje zien aankomen. In m'n achterhoofd hield ik er rekening mee. Ik kon het EK écht niet halen. Gezien de ernst van de blessure moet ik nu een week rust houden."

Toen Frank Rijkaard het roer overnam van Guus Hiddink was Talan een van de spelers die een kans kreeg als rechterspits in Oranje. Na tweemaal in de basis gestart te zijn bleek het Nederlands elftal net te hoog gegrepen voor de speler van Heerenveen. Dit jaar kwam hij na de komst van Nurmela terecht op het middenveld van de Friezen. De razendsnelle ontwikkeling, die Talan daar doormaakte bleef bij Rijkaard niet onopgemerkt en hij haalde de Zuid-Hollander terug bij Oranje voor de interland tegen België.

Als invaller voor de toen tegenvallende Roy Makaay aan de rechterbuitenkant, maakte Talan veel indruk. Hij gleed herhaalde malen langs z'n tegenstander en gaf een paar prima voorzetten. Hetzelfde scenario speelde zich af tijdens de slotfase tegen Schotland. Het waren de momenten waaraan Talan zijn uitverkiezing te danken had. "Ja, de bondscoach vertelde me dat hij tevreden was over m'n invalbeurten." Invallen is een vak apart. Zie bijvoorbeeld hoe Pierre van Hooijdonk en Peter van Vossen invulling daaraan kunnen geven. Vandaar dat iedereen ervan uitging dat Talan bij een goede voorbereiding de EK zou halen.

Niet voor niets sprak Rijkaard over een tegenslag. "Ik ben hier niet gelukkig mee. Het is een triest moment. Ook voor mij. Zo'n boodschap overbrengen is geen pretje. Maar het leven gaat door. Hoe hard het ook is. Dat heb ik Jeffrey ook verteld. Ik bedoel dat niet alsof het mij niet kan schelen, maar we moeten verder. Helaas zonder Jeffrey."

Het afhaken van Jeffrey Talan betekent dat Frank Rijkaard nog maar drie afvallers hoeft aan te wijzen. Wanneer hij dat doet, is onbekend. "Het is mogelijk dat ik vandaag na de wedstrijd tegen Roemenië iemand aanwijs of morgen. Belangrijk is hoe iedereen er fysiek voorstaat en wat voor indruk de spelers maken tegen de Roemenen. Ik sluit evenmin uit met 25 man af te reizen naar Zwitserland voor een trainingsstage van een week in Nyon. Stel je voor dat ik iemand naar huis stuur en die later moet bellen omdat ik hem toch nodig heb vanwege een plotseling onverwachte afvaller. Daar pas ik voor." Rijkaard zal op 1 juni de definitieve lijst van 22 spelers aan de UEFA moeten doorgeven.

De interland vanavond tegen Roemenië vormt het afsluitende onderdeel van de herstelweek, die Oranje bijna achter de rug heeft. In Zwitserland gaat de knop om en zal fysiek en mentaal worden toegewerkt naar het EK. "Toch wil ik van sommige jongens zien hoe ze presteren tegen de Roemenen en waar ze staan." Vooral de spelers uit de Nederlandse competitie kunnen volgens Rijkaard wel wat arbeid verrichten na twee weken niet gespeeld te hebben.

Maar hoe z'n team er vanavond uit komt te zien, wist de bondscoach nog niet. Jongens als Ronald de Boer en Winston Bogarde bijvoorbeeld trainde gisteren apart tijdens de afsluitende oefensessie. "Daarom weet ik ook niet of ik veel zal wisselen. Het elftal voor het EK heb ik in m'n hoofd, de speelstijl ook, maar dat betekent niet dat we zo ook gaan voetballen tegen Roemenië. Daarvoor zitten er nog te veel onzekerheidjes in deze selectie. En sommige jongens zijn er nog niet."

Het wordt daarom roeien met de riemen die Oranje heeft. Wel was het goed om te zien dat Boudewijn Zenden, Michael Reiziger en Patrick Kluivert gewoon weer met de groep meetrainden. Zij zullen inzetbaar zijn alhoewel Rijkaard in deze fase geen enkel risico wil lopen. Één noodgedwongen afvaller, Jeffrey Talan, is meer dan genoeg, zal de bondscoach denken.