Make your own free website on Tripod.com

B-keus enige excuus voor coach Rijkaard

27 april - Het Gelredome is niet bepaald Oranje-gezind. Ook de derde wedstrijd onder bondscoach Frank Rijkaard in Arnhem bracht geen overwinning. Na de 0-0 tegen Ghana en het verlies tegen Marokko (2-1) kwam Oranje tegen het zo verzwakte Schotland niet verder dan 0-0. Een uitermate teleurstellend resultaat. Dat niet alleen; ook het spel van de Nederlandse brigade hield niet over. Als excuus mocht gelden dat Rijkaard niet z'n sterkste elf het veld instuurde, maar dan nog.

De bondscoach gaf wel een aantal jongens de kans zich in de selectie van Oranje voor EURO 2000 te spelen. Daar kwam niet veel van terecht. Een aantal stelde ronduit teleur. De selectie voor Oranje lijkt wel heel breed, maar in werkelijkheid zal het team dat op zondag 11 juni het EK opent in de Amsterdam ArenA tegen TsjechiŽ nauwelijks verschillen van de ploeg, die twee jaar geleden vierde werd op het WK.

Het duel tegen de Schotten was vooral belangrijk voor spits Jimmy 'Floyd' Hasselbaink en rechtermiddenvelder Roy Makaay. De aanvallers van respectievelijk Atletico Madrid en Deportivo la Coruna hadden een zware avond. Hasselbaink moest opknokken tegen oersterke verdedigers als Matt Elliott en David Weir. Geen bekende namen, maar wel 'slachters', die wekelijks de beste spitsen van Europa moeten uitschakelen in de Premier League. De Zaankanter liep zich herhaaldelijk te pletter op de Schotse muur en ook in de lucht was hij bij voorbaat kansloos.

Bijkomend probleem voor Hasselbaink was dat hij nauwelijks fatsoenlijk werd aangespeeld. Geen enkele Oranje-speler vond de open ruimte achter het centrale verdedigingsduo. Dennis Bergkamp had het gisteravond niet en Edgar Davids en Paul Bosvelt, de twee centrale middenvelders, lieten defensief geen muis door, maar de briljante ingeving hadden ze niet in huis. Het verlangen naar Wim Jonk, die als geen ander spitsen op maat kan bedienen, groeit altijd op een avond als gisteren. Na 67 minuten diende Hasselbaink zwaar teleurgesteld plaats te maken voor pinchhitter Pierre van Hooijdonk.

Roy Makaay kreeg van de bondscoach een uur de tijd alvorens hij naar de kant werd gehaald ten faveure van Jeffrey Talan. Aan de rechterkant, de enige plek waar Makaay volgens Rijkaard aanspraak op mag maken, voelt hij zich niet thuis. De Arnhemmer bewees evenals tegen BelgiŽ dat hij die stek sinds z'n Spaanse avontuur is verleerd. Paul Ritchie (Bolton Wanderers) had geen kind aan Makaay. Na een half uur kreeg de aanvaller nog wel enige tips van Rijkaard in z'n oor gefluisterd. Het hielp allemaal weinig.

Zijn vervanger Talan deed het beduidend beter. Binnen vijf minuten liet hij Ritchie tweemaal z'n hielen zien en de tweede keer had Patrick Kluivert de assist in de openingstreffer moeten omzetten. Neil Sullivan redde echter knap in het doel van Schotland.

Nederland-Schotland bracht zodoende voor Hasselbaink en Makaay niet wat ze ervan verwachtten. Hun kans op het EK lijkt daarmee verkeken. Wellicht dat Frank Rijkaard ze noodgedwongen toch nog een keer bij de selectie moet halen als de Barcelonezen de finale van de Champions League halen. In dat geval zullen zes of zeven discipelen van Louis van Gaal het trainingskamp half mei in Noordwijk overslaan. Komt het zover dan zullen Hasselbaink en Makaay in de Zuid-Hollandse badplaats wel uit een ander vaatje moeten tappen, wil Rijkaard hun naam op 1 juni doorgegeven aan de UEFA.

Paul Bosvelt en Andrť Ooijer waren twee andere spelers, die door Rijkaard met bovengemiddele interesse werden bekeken. Op het duo viel weinig aan te merken. Nederland had het niet eenvoudig tegen Schotland. In plaats van zichzelf voorbij te lopen in hun ijver zich te bewijzen, speelden ze gedisciplineerd vanuit de taak. De wedstrijd openbreken lieten ze aan anderen over.

Om de vaste kern daarbij te helpen bracht Rijkaard na rust spelers als Boudewijn Zenden paar goede acties en Patrick Kluivert in de ploeg. Beiden leken Oranje trouwens op voorsprong te brengen. Kluivert in de 78e minuut toen hij een goede voorzet van Ooijer in een keer op de slof nam, maar Sullivan stond op z'n post. Drie minuten later stuurde Frank de Boer aanvaller Zenden alleen op weg naar het Schotse doel. In het strafschopgebied tikte Christian Dailly de Limburger op de hakken. De Duitse arbiter Hartmut Strampe vergat een strafschop te geven.

Over de eerste helft was iedereen trouwens snel uitgepraat. Op wat onschuldige afstandsschoten (Bergkamp, Bosvelt en Overmars) na waren de beste kansen voor Schotland. In de 36e minuut voorkwam Edwin van der Sar een achterstand bij een schot van Don Hutchison. Zeven minuten later kreeg de goalie assistentie van de paal toen de aalgladde Neil McCann het hoofd vond van opnieuw Hutchison.

Frank Rijkaard zal ongetwijfeld wijzer zijn geworden van de interland tegen Schotland, maar voor het overige moet het duel maar snel vergeten worden door alles en iedereen. De tijd van het experimenteren is voorbij. Als Oranje volgende maand een trainingskamp betrekt, zal de bondscoach moeten toewerken naar zijn definitieve elf. Eindelijk. Dan weet iedereen tenminste ook gelijk waar hij aan toe is. Al lijkt dat voor Jimmy 'Floyd' Hasselbaink en Roy Makaay na gisteren wel duidelijk.

Nederland-Schotland 0-0.Scheidsrechter: Strampe (Dui). Toeschouwers: 28.000. Gele kaart: Kluivert (Nederland), Dailly (Schotland).
Nederland:Van der Sar; Ooijer, Konterman, Frank de Boer en Numan; Makaay (60. Talan), Bosvelt, Davids en Overmars (46. Zenden); Bergkamp (46. Kluivert) en Hasselbaink (67. Van Hooijdonk).
Schotland:Sullivan; Dailly (85. O'Neil), Elliot, Weir en Ritchie; McNamara (67. Burchill), Burley (46. Durrant), Lambert en McCann; Hutchison en Dodds.