Make your own free website on Tripod.com

Frank Rijkaard haalt Andrť Ooijer terug in selectie Oranje

24 maart - Frank Rijkaard sprak steeds over een weelde, nooit over een luxeprobleem. De afgelopen maanden had de bondscoach zes centrumspitsen van wereldklasse in de aanbieding, waarvan er echter twee moeten afvallen voor EURO 2000. Nu Ruud van Nistelrooy, Dennis Bergkamp en Pierre van Hooijdonk voor de oefeninterland volgende week woensdag in en tegen BelgiŽ ontbreken wegens blessures of een tekort aan wedstrijdritme, prijst de bondscoach zich rijk dat hij nog genoeg aanvallers uit zijn vaste groep achter de hand heeft.

Ondanks die afzeggingen heeft Rijkaard nog de weelde dat hij in de aanvalslinie de keuze kan maken uit Patrick Kluivert, Jerry Hasselbaink en Roy Makaay. Daarom was het niet noodzakelijk om nieuwelingen op te roepen. "Ik ga niet naar een noodoplossing grijpen die geen verder vervolg heeft", gaf Rijkaard gisteren aan. "Ik kies alleen voor spelers die ook in aanmerking komen voor het Europees kampioenschap."

Dennis Bergkamp had zelf aangegeven dat hij nog niet fit genoeg is om te spelen. "Bergkamp komt terug van een blessure en mist het goede ritme. Hij moet zich nog een beetje sparen. Twee of drie duels in een week kan hij nog niet opbrengen. Dan zou hij zichzelf overbelasten."

Ten opzichte van de laatste interland tegen Duitsland mist Rijkaard naast de drie spitsen ook de geblesseerde Boudewijn Zenden. Andrť Ooijer, Marc Overmars en Frank de Boer keren terug bij de groep. "Ooijer heb ik bij de selectie geroepen omdat hij al eerder bij de groep was. Hij was vorig jaar juni ook mee naar BraziliŽ. Na een hele zware blessure is hij goed teruggekomen. Ik denk dat dit voor hem een morele opsteker is."

"Dit is top", reageerde Ooijer verheugd. "De selectie was toch wel enigszins een verrassing. Op het moment dat ik het been brak, vreesde ik dat ik het EK zou missen. Maar stilletjes ben ik altijd blijven hopen en heb het boek nooit definitief dicht gedaan. Ik wist dat ik bij de groep kandidaten hoorde. Maar, het werd inderdaad tijd dat ik werd opgeroepen. Als je geen oefeninterland speelt, kun je het EK immers wel vergeten. Deze uitnodiging smaakt naar meer."

Voor Hasselbaink en Makaay betekent het een welkome kans. Voordat de definitieve EK-selectie bekend wordt gemaakt, speelt Oranje enkel nog tegen BelgiŽ en Schotland. Hasselbaink, die bij Atletico Madrid aardig op schot is, had van Rijkaard na de interland tegen Duitsland al de garantie gekregen dat hij nog speeltijd zou krijgen. "Ik ga niet op de zaken vooruitlopen, maar er bestaat een behoorlijke kans dat beiden tegen BelgiŽ speeltijd krijgen. Makaay kan ik op meerdere plekken gebruiken. Centraal in de spits, maar ook op rechts."

Rijkaard voorspelt een lastige wedstrijd van de Oranje Leeuwen tegen de Rode Duivels. "Iedereen kan zich de laatste interland tegen de Belgen, die in 5-5 eindigde, nog herinneren", gaf hij aan. "Dat duel mag inmiddels al historisch worden genoemd. Ik hoop ook eenmalig, omdat wij toen teveel goals incasseerden. Maar ik heb nadien de Belgen gevolgd. Ze hebben goede resultaten behaald tegen gerenommeerde tegenstanders. Het is een stug elftal, dat zeer moeilijk te verslaan is. Sinds Robert Waseige het roer heeft overgenomen waait er een nieuw elan door het elftal en geloven zij weer in hun kansen."

De selectie: Van der Sar (Juventus), Westerveld (Liverpool); Frank de Boer (Barcelona), Ooijer (PSV), Bogarde (Barcelona) Konterman (Feyenoord), Numan (Glasgow Rangers), Reiziger (Barcelona), Stam (Manchester United); Winter (Ajax), Cocu (Barcelona), Bosvelt (Feyenoord), Ronald de Boer (Barcelona), Seedorf (Internazionale), Van Bronckhorst (Glasgow Rangers), Davids (Juventus); Overmars (Arsenal), Kluivert (Barcelona), Makaay (Deportivo la Coruna), Hasselbaink (Atletico Madrid).