Make your own free website on Tripod.com

Oranje stoot Duitsland van troon

24 februari - In een vriendschappelijke interland heeft Nederland de regerend kampioen van Europa alvast onttroond. Oranje won in de uitverkochte Amsterdam ArenA verdiend van Duitsland met 2-1. Een goede generale repetitie voor komende zomer als de selectie van Frank Rijkaard met dezelfde opdracht van start gaat op het EK voetbal in eigen land en BelgiŽ. Dan gaat het om het eggie. Gezien het vertoonde spel van Oranje gisteravond is die opdracht haalbaar en moet Duitsland daadwerkelijk van de voetbaltroon gestoten kunnen worden. Zelfs de Duitse keeperstrainer en ex-international Sepp Maier moet daar inmiddels van doordrongen zijn.

De zege betekende veel voor de internationals gezien het uitbundig feestvieren na negentig minuten. Ze hadden met elf interlands zonder zege ook het nodige over zich heen gekregen. Daarmee ook bondscoach Frank Rijkaard soms in een moeilijk pakket brengend. Gisteren kreeg de Amsterdammer het vertrouwen eindelijk eens terugbetaald.

Het was vanaf de eerste minuut duidelijk dat dit Oranje met een missie in het veld stond. Zo scherp en gretig. Nog een jaar zonder overwinning was te min en het leek of iedereen daar van doordrongen was deze nieuwe eeuw. Na elf minuten had het team van Frank Rijkaard al op voorsprong kunnen staan. Na een dubbele combinatie tussen Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert in het hart van de Duitse defensie stond de Brabander direct oog in oog met doelman Oliver Kahn. Met zijn vuisten verijdelde de goalie een achterstand.

Uitstel van executie. Oranje had inmiddels door dat rechtsachter Zoltan Sebescen als een rietje stond te trillen bij zijn interlanddebuut. Vandaar werd Boudewijn Zenden continu gezocht en gevonden. Zoals na een kwartier spelen toen Edgar Davids de bal simpel achter Sebescen lepelde. Zenden zette strak voor waar Kluivert bij de eerste paal kwam inlopen en simpel binnen tikte, 1-0. Uiteraard gingen de verwijtende blikken in het Duitse kamp naar de debutant. Recordinternational Lothar Matthšus had vooraf nog gezegd dat de tijden zijn veranderd. "Ja, er zijn tegenwoordig internationals die al na 400 speelminuten in de bundesliga bij VfL Wolfsburg hun debuut maken. Dan kan het fout gaan."

Matthšus doelde op Sebescen, waarmee het ook daadwerkelijk fout ging. Voor Oranjes eerste treffer was hij namelijk al tweemaal het bos ingestuurd. Begrijpelijkerwijs wisselde bondscoach Erich Ribbeck zijn debutant in de rust al was hij met die vervanging nog veel te laat. Topcoaches durven een fout veel eerder te herstellen met een wissel.

Voor het Nederlands elftal was het zaak eerst de boel achterin dicht te houden en vervolgens te denken aan het uitbouwen van de voorsprong. Niet de fout maken van de laatste interland toen tegen TsjechiŽ een voorsprong binnen luttele minuten weer werd weggegeven. De les bleek evenwel niet besteed aan de elf van Rijkaard want zeven minuten na de 1-0 moest Edwin van der Sar buigen. Winston Bogarde werd buiten de lijnen behandeld en zijn directe tegenstander Oliver Neuville ging zwerven en kwam aan de andere flank terecht bij Michael Reiziger. De aanvaller van Bayer Leverkusen draaide weg en speelde de opkomende Christian Ziege in. Omdat Ronald de Boer in geen velden of wegen viel te bekennen schoot de Duitser vrijstaand de gelijkmaker in de korte hoek: 1-1.

De domper werkte niet door op Oranje. Alleen Ronald de Boer zat niet lekker in zijn vel. Zijn lichaamstaal sprak boekdelen. Des te opmerkelijker dat hij toch aan de basis stond van twee levensgrote kansen voor Oranje, waarvan er een werd benut. In de 28e minuut draaide de rechtshalf de bal voor bij de tweede paal. Op maat voor Zenden. De Limburger, bij FC Barcelona linksachter maar in Oranje linkshalf, volleerde de bal in een keer op schitterende wijze achter een totaal verblufte Kahn: 2-1. Vier minuten later zette De Boer Kluivert met een schitterende steekpass alleen voor Kahn. De spits liet de bal echter centimeters naast hobbelen.

Oranje zat in een ijzersterke fase. Naast het creŽren van kansen gaf het zelf geen mogelijkheid meer weg. Duitsland zou met drie spitsen spelen. In werkelijkheid viel alleen Oliver Bierhoff in die categorie. Mehmet Scholl en Neuville bekommerden zich, mede door het goede spel van Oranje, voornamelijk om hun defensieve taken. Tegen Jaap Stam kwam Bierhoff geen seconde in de wedstrijd. Naast de verdediger van Manchester United nam Phillip Cocu op voorbeeldige wijze de plaats in van de afwezige Frank de Boer. Stam en Cocu speelde bij PSV trouwens al regelmatig samen in het centrum van de verdediging.

Een minuut voor rust had Zenden de mogelijkheid de wedstrijd al bij voorbaat te beslissen. Oranje schakelde razendsnel om van verdediging naar aanval via Patrick Kluivert. Opnieuw liep Zenden kinderlijk eenvoudig weg bij Sebescen. Bij Kahn aangekomen schoof hij de bal op het juiste moment onder de goalie door, maar stond de paal een 3-1 voorsprong in de weg.

Hoewel Frank Rijkaard acht wissels naast zich op de bank had zitten, liet hij het elftal in tact. De bondscoach wilde dolgraag weten of zijn eerste elf van gisteren het hoge niveau van voor de rust kon handhaven. Dit bleek het geval want in de 50e minuut zag Kahn weer een Oranje-hemd met zwarte broek alleen op zich afkomen. Ditmaal stak Clarence Seedorf in het nieuwe tenue van het Nederlands elftal. Voor de middenvelder van Internazionale bleek Kahn een onneembare vesting.

Inmiddels brak het kwartiertje wisselen van Frank Rijkaard aan. Roy Makaay voor Ronald de Boer, Jerrel Hasselbaink voor Ruud van Nistelrooy en Arthur Numan voor Phillip Cocu waren de wijzigingen. Nederland zakte in die fase wat verder terug en wilde profiteren van de ruimtes die daardoor achter de Duitse verdediging kwam te liggen. In eerste instantie kwam daar niet veel van terecht. Opvallend genoeg kon Edwin van der Sar herhaaldelijk enige Duitsers in de ogen kijken en moest hij zowaar handelend optreden. De vuisten van Van der Sar moesten eraan te pas komen om een schot van Dietmar Hamann en een vrije trap van Scholl uit de kruising te boksen.

Het Nederlands elftal behield haar voorsprong en naarmate het eindsignaal naderde kwamen ook de kansen weer voor Oranje. Hasselbaink stuitte op de voet van Kahn en Makaay schoot na een goede individuele actie maar net naast. Het was het enige verwijt wat het Nederlands elftal te maken viel. Het had afstand moeten nemen van Duitsland om aan alle onzekerheid over de eerste interlandoverwinning sinds elf wedstrijden een eind te maken.

Aangezien dit toch zwakke Duitse elftal niet in staat bleek de reputatie waar te maken dat Duitse ploegen altijd scoren in de laatste minuut boekte Oranje een belangrijke zege. Mocht er al van onrust sprake zijn en de positie van bondscoach Frank Rijkaard terecht of niet terecht ter discussie staan dan is dit sinds gisteravond in de kiem gesmoord. Maar goed ook want iemand afrekenen op vriendschappelijke interlands terwijl hij het vertrouwen heeft van de spelers, levert zelden verbetering op. Daarnaast oefende Nederland niet tegen B-landen, maar juist tegen de sterkste voetbalnaties van de wereld. Zoals de kampioen van Europa. Daarom was de overwinning tegen Duitsland van grote waarde voor Oranje.