Make your own free website on Tripod.com

Oranje in het nieuw voor Euro 2000

21 februari - Ontwerper Phil Dickinson van Nike zat niet met het water in de handen, maar opgewonden was hij wel. Hij moest het tenue van Oranje van een nieuwe impuls voorzien voor het komende EK in Nederland en BelgiŽ. Op Zeist vond de presentatie plaats. Zelfs voor iemand als Dickinson een uitdaging. Helemaal omdat bondscoach Frank Rijkaard bekend staat als bijzonder mode-bewust. Het ja of nee van de Amsterdammer zou de doorslag geven.

Wat kon Dickinson toevoegen aan het nagenoeg uitontwikkelde goedje waarin het Nederlands elftal sinds vier jaar rondliep? Hooguit enkele details. Een oranje koord in plaats van wit door de witte broek? Geen opstaande kraag, maar een platte?

Een welbeleefd knikje van Frank Rijkaard, daar moest Dickinson het mee doen na de modeshow. De bondscoach trok zich met zijn rechterhand Johan Neeskens even terug om een sigaret te roken. Na het opbranden van de tabak had Rijkaard wel een suggestie voor de ontwerper. "Phil, wat denk je ervan als we die witte broek eens inruilen voor een zwarte. Staat stoerder, krachtiger en imponeert meer. Bij AC Milan ging m'n voorkeur ook altijd uit naar de zwarte broek."

Dickinson sprong nog net geen gat in de lucht. Vier jaar eerder wees de toenmalige bondscoach Guus Hiddink de revolutie van wit naar zwart van de hand. Bij het oranje shirt hoort een witte broek, vond de Achterhoeker. En Dickinson verdween met de zwarte broek door de achterdeur. Nu kwam hij er door de voordeur mee terug. Tijdens EURO 2000 speelt het Nederlands elftal in een oranje shirt, afgewerkt met zwarte platte kraag. Daaronder komt een zwarte broek met oranje koord en de kousen zijn oranje met een dunne zwarte rand. Tierlantijnen ontbreken, het is back-to-basic.

International Boudewijn Zenden kreeg het tenue zaterdag in Barcelona aangemeten en toonde zich bijzonder ingenomen met het ontwerp. "De kwaliteit is prima, dezelfde als van het Nike-shirt van FC Barcelona, en de zwarte broek vind ik wel strak. Is eens wat anders."

Woensdag presenteert Oranje zich in het nieuw tijdens de interland tegen Duitsland in de ArenA. Vanwege de zwarte broek dienen de Duitsers het traditionele witte shirt met zwarte broek te vervangen voor hun groene reserve-outfit. Het donkerblauwe uittenue van Oranje is ook vervangen. Daarvoor komt een blauw shirt met daaronder een leikleurig grijze broek.

Zwart is Oranje niet helemaal vreemd. Van 1972 tot 1981 speelde het Nederlands elftal vaak met zwarte broek. Dickinson: "Ik heb me ook laten inspireren door het Nederlands elftal dat in 1974 het WK speelde. Zwart was indertijd de kleur tegen Zweden en Bulgarije."